Festiwale to nie lada gratka dla smakoszy kina. W tym roku przygotowaliśmy dla Was specjalne filmowe menu. Co serwują w tym roku programerzy LAF? Na miesiąc przed Festiwalem postanowiliśmy zaostrzyć Wasze filmowy apetyt.
Kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem – film “Bulion i inne namiętności” jest tego najlepszym dowodem. Bohaterami są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności” odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette” nie było w kinach tak smakowitego filmu.
Twórcy „Wspólnej ziemi” Joshua Tickell, Rebecca Harrell Tickell pokazują ruch rdzennych rolników, korzystających z alternatywnych, „regeneracyjnych” modeli rolnictwa. Czy to pantent na to, jak zrównoważyć klimat, uratować nasze zdrowie i ustabilizować amerykańską gospodarkę zanim będzie za późno? Twórcy filmu przekonują, że zmiana musi nastąpić szybko, bo na szali jest bezpieczeństwo żywnościowe całego świata. W tym apelu pomagają im hollywoodzcy gwiazdorzy i aktywiści: Laura Dern, Rosario Dawson, Jason Momoa, Donald Glover, Woody Harrelson i Ian Somerhalder, którzy piszą list do przyszłego pokolenia, a w nim przepraszają i obiecują, że zrobią wszystko, by zatrzymać katastrofalne dla środowiska zmiany.
Comte to jeden z najbardziej popularnych i najlepiej sprzedających się serów francuskich. Główny bohater filmu „Niech to diabli!”, nastoletni Anthony niespodziewanie traci ojca. Musi błyskawicznie dorosnąć i wziąć odpowiedzialność za swoją młodszą siostrę. Przyparty do muru postanawia sprzedać sprzęt z niewielkiej wytwórni sera prowadzonej wcześniej przez jego ojca. Kiedy jednak dowiaduje się o konkursie na najlepszy Comté, w którym nagrodą jest trzydzieści tysięcy euro, zmienia zdanie. Co z tego wyniknie? Jedno jest pewne. Będzie pysznie.
Do filmowego stołu zaprosi nas również Luis García Berlanga. Tym razem będzie słodko-gorzko i może skończy się czkawką. W ramach retrospektywy reżysera zobaczymy „Ucztę wigilijną”. Grupa madryckich bogaczy inicjuje akcję społeczną pod nazwą „Posadź biedaka przy swoim stole”. Każda zamożna rodzina w mieście ma przyjąć ubogiego współmieszkańca na kolację wigilijną. Punktem kulminacyjnym wieczoru ma być radosna parada bogatych z biednymi podążająca ulicami miasta. Podobnie jak wcześniejsze filmy Berlangi „Uczta wigilijna”, ma formę komedii satyrycznej z wyraźną nutą goryczy. Reżyser pokazuje, jak hiszpańska elita pod maską fałszywego miłosierdzia i solidarności skrywa bezwzględną obojętność wobec realiów społecznych.
„Smak wolności” (reż. Oleksandr Berezan) to kulinarna opowieść o miłości i przepyszna filmowa wizyta we Lwowie. Młoda kucharka Waria pracuje w przydrożnej knajpie, gdzie nikt nie potrzebuje jej „eleganckich potraw”. Aby pokazać, że jest w stanie zostać szefową kuchni w europejskiej restauracji, dziewczyna decyduje się uciec jak najdalej od domu i ryzykuje… Kiedy w mieszkaniu znajduje starą książkę kucharską, Olgi Franko, nastawienie Warii do własnych tradycji kulinarnych ulega zmianie..
“Moje ulubione ciasto” to film reżyserskiego duetu Maryam Moghaddam i Behtasha Sanaeehy. Jedzenie stanowi tu punkt wyjścia dla ujmującej opowieść o tym, że na miłość nigdy nie jest za późno, a o własne szczęście warto walczyć na przekór wszystkiemu. Nawet gdy na drodze staje polityka, która na każdym kroku zdaje się utrudniać życie bohaterom.
Bon appétit!